פרויקט משותף לדרך שירה בנקי, מרכז גוש קטיף ומרכז רבין
מרכז יצחק רבין, מרכז מורשת גוש קטיף ודרך שירה בנקי חברו יחד לפרויקט שכותרתו "ממחלוקת לשיח – ניהול מחלוקת בחברה הישראלית".
מטרת הפרויקט היא לחזק את התובנה שהדרך לנהל מחלוקת איננה באלימות מכל סוג שהוא, אלא בהקשבה, בחיזוק המרכיבים המשותפים שבינינו ובהבנה שעצם קיומה הלגיטימי של מחלוקת אסור שיוביל לשנאה, להתבדלות ולאלימות. אנו סבורים כי כל עמדה פוליטית, חברתית ודתית יכולה וצריכה לצאת נשכרת מריבוי הדעות וממידת המתינות, וכי ההקצנה של השיח הציבורי חותרת תחת עצם קיומנו כמדינה יהודית ודמוקרטית.
אנו מאמינים שניהול דיון סביב האירועים הכואבים של רצח ראש הממשלה יצחק רבין, ההתנתקות מגוש קטיף והרצח של שירה בנקי – והביקורים המשותפים למגזרים שונים במרכז רבין, במרכז קטיף ובמעגלי השיח הירושלמי לזכרה של שירה, בהדרכה משותפת של צוותי ההדרכה של המרכזים – יעמיקו ויוסיפו למפגש ולשיח.
מבנה הפרויקט:
הפרויקט מיועד לתלמידי כיתות י' או יא'- ישיבות, אולפנות ובתי ספר חילונים. כל קבוצת פעילות מורכבת מתלמידים דתיים וחילוניים, תוך הפרדה של קבוצות בנות וקבוצות בנים.
כל קבוצה מלווה מראשית התהליך ועד סופו בצמד קבוע של שני מדריכים משני המרכזים – מרכז קטיף ומרכז רבין.
התלמידים וצוותי ההוראה שלהם משתתפים בשלושה ימי פעילות (מרכז רבין, מרכז קטיף, מעגלי שיח בירושלים), שבכל אחד מהם מתקיימים סדנה מקדימה, סיור וסדנת עיבוד.
לבתי הספר מוצע גם תהליך מכין, הכולל מספר אופציות, ומתנהל כולו בין כתלי בית הספר.
הפעילות מתנהלת ב"אשכולות" של שלושה מוסדות חינוך (חילוני, דתי לבנות ודתי לבנים) מתא שטח גיאוגרפי קרוב, על מנת להקל על מפגשי המשך בסיום הפרויקט.
בשנת הלימודים תשע"ט השתתפו 15 בתי ספר ממקומות שונים בארץ – רחובות, ראשון לציון, עכו, וירושלים.
המיזם זכה להצלחה רבה, והתגובות הן מצוותי החינוך והן מהתלמידים חיוביות מאד.
בכתובת זו ניתן למצוא לינק לסרטון המתאר את התכנית וכולל מראות מיום חגיגי שערכנו בבית הנשיא, במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ובו השקנו את הפרויקט: